فقرزدایی، رفاه و توانمندسازی محورهای همایش ملی «روز روستا»

فقرزدایی، رفاه و توانمندسازی محورهای همایش ملی «روز روستا»

دبیر علمی همایش روز روستا گفت: برنامه‌های همایش روز روستا با محورهای فقرزدایی و رفاه، توانمندسازی و توسعه در دو بخش رقابتی و غیررقابتی برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر افشین بهمنی با اشاره به لزوم توجه به روستاها که جمعیت قابل توجهی را در خود جای داده‌اند، گفت: علیرغم کاهش چشم گیر سهم جمعیت روستایی از کل جمعیت کشور، در سال ۱۳۹۵ نسبت روستانشینی در کشور حدود ۲۶ درصد بوده و حدود ۲۷ درصد تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص می‌دهند، با این حال همواره روستاها در حاشیه برنامه‌ها و طرح‌های توسعه قرار گرفته و کیفیت زندگی در این مناطق در سطح پایینی قرار دارد.

وی در خصوص اهمیت توجه به روستاها نیز گفت: روستاها از ابعاد مختلفی در کشور تأثیرگذار هستند؛ از بعد اقتصادی با تولیدات بخش کشاورزی، ضمن تأثیر قابل توجه در تأمین امنیت غذایی کشور و تکمیل زنجیره تأمین مواد غذایی، در توسعه صادرات و ارزآوری نیز ایفای نقش نموده‌اند. همچنین از ابعاد اجتماعی و سیاسی نیز با شکل بخشی به سرمایه اجتماعی، مشارکت و حفاظت و حراست از مرزهای کشور، در تأمین امنیت اجتماعی و حفظ اقتدار سیاسی کشور نقش داشته‌اند. علاوه بر این، روستاییان با حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست روستاها و مشارکت داوطلبانه در مواقع بحرانی، در پایداری محیط زیست، اثرگذار بوده‌اند.

دبیر علمی همایش روز روستا، در خصوص جایگاه روستا در سطح کشور نیز گفت: با توجه به برخی سیاست‌ها و برنامه‌ها از جمله سیاست اصلاحات ارضی، که در ظاهر با هدف تقویت و توسعه جامعه روستایی عملیاتی شد، اما به‌دلیل نسنجیده بودن و اولویت بخشی به انگیزه‌های سیاسی، اثرات جبران ناپذیری بر جامعه روستایی تحمیل شد که از جمله آنها می‌توان به تسریع روند مهاجرت‌های روستا شهری و خالی از سکنه شدن روستاها و به‌دنبال آن، ظهور معضلات جدید ازجمله حاشیه‌نشینی و رواج اشتغال کاذب در شهرها اشاره نمود.

بهمنی ادامه داد: با همه این مسائل، در سال ۱۳۹۲ به منظور توجه بیشتر به روستاییان و لزوم توانمندسازی آن‌ها، به پیشنهاد معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری، ۱۵ مهرماه به نام روز ملی روستا و عشایر نامگذاری شد و از این تاریخ به بعد، هر ساله همایش ملی روز روستا و عشایر برگزار شده است. صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر نیز در سال ۱۳۹۹ برای دومین سال متوالی، با توجه به اهداف محرومیت‌زدایی خود و در راستای عمل به اصل ۲۹ قانون اساسی و همچنین سیاست‌های کلی نظام در بخش تأمین اجتماعی مبنی بر گسترش پوشش بیمه‌ای، برگزاری همایش ملی روز روستا و عشایر را در اولویت برنامه‌های خود قرار داده است.

وی در خصوص اهداف صندوق از برگزاری این همایش گفت: هدف از برگزاری این همایش، توجه به روستاییان و عشایر، توانمندسازی جامعه روستایی و فرهنگ سازی در راستای گسترش پوشش بیمه‌ای در جامعه روستایی و عشایری است.

دبیر علمی همایش روز روستا، شناسایی و معرفی بیشتر جامعه روستایی به تشکل‌ها و نهادهای فعال حوزه روستایی، معرفی نهادها و تسهیلگران حوزه روستایی، استفاده از ظرفیت‌ها، تجارب فعالان و کارگزارانی که در جذب بیمه‌شدگان موفق عمل کرده‌اند و ایجاد رابطه مستمر با جامعه روستایی را به‌عنوان نقطه آغاز همکاری صندوق با نهادهای فعال حوزه روستایی و از دیگر اهداف صندوق بیمه اجتماعی در برگزاری این همایش بیان کرد.

وی در خصوص برنامه‌های این همایش نیز گفت: برنامه‌های این همایش به طور کلی در دو بخش رقابتی و غیررقابتی خواهد بود، در بخش رقابتی، طرح‌ها و آثار ارسالی به دبیرخانه جشنواره، در کمیته داوری ارزیابی خواهند شد و ضمن معرفی آثار منتخب، از برگزیدگان در این جشنواره تقدیر می‌شود. در بخش غیر رقابتی نیز، برنامه‌هایی همچون تجلیل از یاران روستا (پیشکسوتان و چهره‌های ماندگار توسعه روستایی، فعالان اجتماعی و تسهیلگران روستایی) و همچنین رونمایی از طرح‌های مختلف توسعه روستایی به ویژه در حوزه رفاه اجتماعی پیش بینی شده است. همچنین در این همایش از مدیران استانی، کارگزاران نمونه و بیمه‌شدگان نمونه نیز تجلیل خواهد شد.

بهمنی تاکید کرد: هدف از اجرای بخش رقابتی، مشارکت جامعه مدنی و تسهیلگران و فعالان توسعه روستایی است و در این راستا، اولویت با طرح‌هایی است که در محرومیت زدایی از روستاهای کشور تأثیر بیشتری داشته و قابل بسط و گسترش به سایر روستاها نیز هستند.

وی در پایان، محورهای همایش را به ترتیب زیر بیان کرد:

– ظرفیت سازی و توانمندسازی روستاییان

– کارآفرینی و اشتغالزایی برای روستاییان

– حمایت‌های معیشتی و اجتماعی از روستاییان

– حفاظت از محیط زیست روستایی

– محرومیت‌زدایی و کاهش فقر روستایی

– ارتقای شاخص‌های سلامت روستاییان

– ارتقای سطح زیست‌پذیری روستاها

گفتنی است در پایان این همایش از تمام پژوهش‌های روستایی انجام شده و خروجی‌های مفید آن، کتابچه‌ای تدوین، چاپ و در دسترس کارکنان قرار خواهد گرفت.

لازم به ذکر است، این همایش در پانزدهم مهرماه، همزمان با روز روستا برگزار خواهد شد و ضمن به بازخوانی تجارب و طرح‌های اجراشده سازمان‌های مردم‌نهاد و تسهیلگران حوزه‌های توانمندسازی، اشتغال، محیط زیست، سلامت و حمایت اجتماعی از زنان و کودکان در جغرافیای روستایی و عشایری کشور، از ظرفیت‌های این افراد در گسترش رفاه و بیمه‌های اجتماعی در میان جوامع روستایی و عشایری، استفاده خواهد شد.

بر این اساس، از تمامی فعالان حوزه‌های ذکر شده دعوت می‌شود تا گزارشی از طرح‌های اجرا شده خود در این زمینه را به صورت فایل pdf حداکثر تا ۲ هزار کلمه، همراه با مستندات؛ شامل فیلم، عکس و ارزیابی‌های انجام‌شده، حداکثر تا پانزدهم شهریورماه سال جاری به ایمیل دبیرخانه جشنواره به نشانی roozeroosta@gmail.com ارسال نمایند.

علاقه‌مندان شرکت در این همایش می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۸۴۶۸۲۳۶۸ (۰۲۱) تماس حاصل نمایند